הבשורה על היריונה של דוגמנית העל ג'יזל בונדשן בגיל 44, הציתה את מדורי הרכילות מסביב לעולם. נראה שבונדשן, שרגילה לחמוק מהשפעות הזמן בנוגע לכל מה שקשור למראה שלה, החליטה להרחיב את היכולת הזו לתחומים נוספים – אימהות מאוחרת.
נתחיל מהשורה התחתונה. זה אפשרי, לגמרי אפשרי, ובאחוזים טובים יותר מבעבר, להוליד כיום ילדים בריאים בגיל מאוחר. מה שפעם היה בגדר תופעה, נס רפואי, בחירה אמיצה או נתון ייחודי, הפך לעניין שבשגרה, ואיכות הרפואה של ימינו בהחלט מסייעת במימוש משאלת הלב לנשים שמבקשות להפוך לאמהות אחרי גיל 35. יחד עם זאת, מאחורי המגמה ישנם אתגרים ונתונים שיש לקחת בחשבון, לפני, אחרי ותוך כדי התהליך.
להתחיל באיחור: איך מתכננים היריון בגיל מבוגר?
השעון הביולוגי לא עוצר, אבל עם התפתחות עולם הרפואה, יש החלטות שבהחלט אפשר לקבל בשלב מאוחר יותר. בתנאי שנערכים לכך. כמו בהיריון בגיל צעיר יותר, גם היריון בגיל מאוחר רצוי שילווה בתכנון מקדים, תוך כדי שקילת כלל השיקולים הנכונים לבריאות האם והעובר.
כאשר לוקחים בחשבון את הסטטיסטיקה, כדאי להבין שככל שגיל האישה עולה, כך נוצר יחס הפוך לרמת הפוריות שלה, ויחס ישיר לעלייה בסיבוכי היריון דוגמת הפלות, התפתחות תחלואה נלווית כגון סוכרת, יתר לחץ דם או רעלת היריון, התפתחות לא תקינה של העובר, בעיות כרומוזומליות וניתוחים קיסריים. היריון בגיל מאוחר, מעצם הווייתו, הוא היריון בסיכון.
ככל שמתבגרים, כמות ואיכות הביציות יורדת בהדרגה. הפוריות מתחילה לרדת באופן משמעותי סביב גיל 32, וירידה חדה במיוחד סביב גיל 37. בגיל 44, הסיכויים להיריון ספונטני מתקרבים לאפס.
אומנם לא ניתן לעצור את הזמן, אך את הביציות אפשר להקפיא ולשמור, ובכך לשמר את האפשרות להיכנס להיריון גם בגיל כרונולוגי מתקדם. בגיל 45, הסיכוי להיריון מביצית שנשמרה בגיל 30 דומה לסיכוי להיריון בגיל 30. לכן, חשוב מאוד להיערך בזמן הנכון, ולמי שמעוניינת בכך - להקפיא את גיל הפוריות ללא תלות בגיל הכרונולוגי, שימור הביציות מאפשר חופש בחירה באמהות, תוך צמצום סיכונים רבים המגיעים עם הגיל, לרבות האפשרות שכלל לא ניתן יהיה להרות מפאת הירידה ברזרבה השחלתית ובאיכות הביציות, ואף צמצום הסיכוי להיווצרות בעיות כרומוזומליות לעובר.
לקראת מימוש ההחלטה להרות, רצוי להכין גם את הגוף לתהליך שמעמיס על המערכות ומנהל את כלל המאגרים שהגוף מאפשר לטובת התפתחות תקינה של ההיריון. היריון מהווה מעמסה על גוף האישה. בגיל מבוגר יותר הדבר יכול להיות מורכב יותר. לכן, רצוי להתחיל את ההיריון בתנאים מיטביים – במשקל תקין, בבריאות טובה ובמצב מאוזן, אם ישנן מחלות או מצבים רפואיים שהתפתחו עם הגיל, כגון יתר לחץ דם או סוכרת. הכנה מיטבית טרם ההיריון מעלה את הסיכוי להיריון ולידה מוצלחים.
"לאישה המעוניינת להעריך את מצב הפוריות שלה מומלץ לבצע שלוש בדיקות המרכיבות תמונת מצב: בדיקת דם להורמונים, המתבצעת ביום השלישי לווסת; מדידת מספר הזקיקים בשחלות, באמצעות אולטרסאונד המתבצע לאחר הווסת, ובדיקת דם הבודקת את היקף מאגר הזקיקים הראשונים בשחלה (AMH)"
זה לא הגיל, זה התרגיל: איך להרות בגיל מאוחר?
השלב בו לאישה מספר ביציות מקסימלי, הוא בהיותה עוברית במחצית ההיריון (בשבוע ה-20), עם כשישה, שבעה מיליון ביציות. כבר במחצית ההיריון השנייה חלה ירידה במספר הביציות בשחלות העוברית, ועם הלידה הוא עומד על כשני מיליון ביציות. בתחילת גיל ההתבגרות, נותרות כ-300,000–500,000 ביציות, ובגיל הבלות (מנופאוזה), כמות הביציות מצטמצמת למאות בלבד, אך ביציות אלה כבר אינן פונקציונליות.
בעת קבלת הווסת הראשונה עדיין קיים בשחלות מספר ביציות רב המאפשר ביוץ סדיר עד גיל המנופאוזה. בגיל המבוגר, הסיכוי להרות באופן טבעי פוחת משמעותית עם כל שנה שחולפת, אבל עדיין אפשרי (תלוי גנטיקה ואורח חיים).
לאישה המעוניינת להעריך את מצב הפוריות שלה מומלץ לבצע שלוש בדיקות המרכיבות תמונת מצב: בדיקת דם להורמונים, המתבצעת ביום השלישי לווסת; מדידת מספר הזקיקים בשחלות, באמצעות אולטרסאונד המתבצע לאחר הווסת, ובדיקת דם הבודקת את היקף מאגר הזקיקים הראשונים בשחלה (AMH).
לנשים הסובלות מבעיות פוריות, הרפואה מספקת כיום מגוון פתרונות – ממתן טיפול הורמונלי, דרך הזרעות, טיפולי IVF, השתלת רקמת שחלה, תרומת ביציות ועוד.
היריון בסיכון (מחושב)
היריון מהווה צירוף נסיבות ואתגרים, שלשמחתנו למרות מורכבותם, מסתיימים לרוב בהצלחה. היריון בגיל מבוגר, מאתגר הן את האישה והן את הצוות המטפל על אחת כמה וכמה. כל התנאים שרצוי לקיים לפני שלב הכניסה להיריון, מומלץ בהחלט לשמר גם במהלכו. בריאות מאוזנת, פעילות גופנית מתונה, הימנעות מגורמים מסכנים והקפדה על תזונה נכונה ומזינה מייצרים סביבה טובה ותומכת להיריון תקין.
לצד אלו, חשוב מאוד להקפיד על כל הבדיקות ומעקבים הרלוונטיים לכל שלב בהיריון, ליווי של רופא ואחות היריון בקהילה, ביקור מסודר אצל הרופאים השונים, עם דגש על כך שבגילים המאוחרים מדובר בהיריון שמוגדר בסיכון. תהליך ניטור קפדני ומסודר במהלך ההיריון הוא בעל חשיבות רבה לאיתור בעיות העלולות לצוץ עם התקדמותו, ושמירה על בריאותם של האם והעובר.
בהיריונות מעל גיל 32 המדינה ממנת עלות ניקור מי-שפיר בשל העלייה בסיכון להפרעות גנטיות/כרומוזומליות בעובר, מצב ששכיחותו עולה עם גיל היולדת. בשל ריבוי התערבויות בתהליכי היווצרות היריונות בגילים המאוחרים, באופן מלאכותי, ישנם גם יותר היריונות מרובי עוברים. היריונות אלו לא נחשבים "אידיאליים" מבחינה רפואית, אך כיום עולם הרפואה יודע לתמוך גם במצבים כאלה בצורה מיטבית ועם אחוזי הצלחה גבוהים. אם יש צורך, אפשרית גם הפחתת עובר סלקטיבית בהיריונות מרובי עוברים.
כל סוף הוא התחלה חדשה: האם לידה בגיל 40 שונה מלידה בגיל צעיר יותר?
היריון בגילים המאוחרים מסתיים באחוזים גבוהים יותר בניתוחים קיסריים מאשר ביולדות צעירות יותר, יותר מ-60%. כלומר, יש קשר הדוק בין גיל היולדת לסיכוי ללדת בניתוח קיסרי על רקע של סיבוכי היריון, התפתחות תחלואה במהלכו שעלולה לסכן את העובר ו/או היולדת, נתונים הקשורים לרחם ואתגרים בלידה וגינלית, רעלת היריון, סוכרת, התפתחות לידה מוקדמת ועוד.
חשוב להיערך מראש לתרחיש הזה כחלק מההחלטה להביא תינוק לעולם בשלב מאוחר בחיים. ההיערכות צריכה לכלול גם את נושא חווית הלידה, התאמת תוכנית הלידה לאפשרות כזו, וההתאוששות מהניתוח לצד חווית האימהות הטריה.
באשר ליילוד עצמו, גם הסיכוי לכך שתינוקות שנולדים בהיריונות מאוחרים עלולים להיוולד עם משקלי לידה נמוכים, עיכובים בגדילה ושהייה בפגייה עקב לידה מוקדמת. גם כאן, הרפואה המודרנית יודעת לתת מענה לסוגיות רבות ולאפשר ליילודים להתגבר על הפערים. יש לבצע מעקב אחרי היילוד, בטיפות החלב ועל פי המלצות רופאי הילדים.
פרופ' עידו שולט, מנהל היחידה לרפואת האם והעובר ברמב"ם, ד"ר אולה גוטצייט, רופאה בכירה במערך נשים ויולדות, היחידה להפריה חוץ גופית (IVF) ברמב"ם